Hi ha una dita que diu així: “a la casa dels conills, el que fan els pares fan els fills”… 

Els pares prou sabem que els nens aprenen per imitació, però ai, com n’és de difícil a vegades de ser coherents i fer allò que nosaltres mateixos proclamem, oi!?

Arriba Nadal i sembla que si no els omplim de regals, si no fem d’aquestes festes quelcom extraordinari, sinó comprem allò que ens demana… sentim que no estem sent prou bons pares.

Al cap i a la fi, és un dia a l’any. Al cap i a la fi, la màgia dura tan sols uns anys… Al cap i a la fi, només per veure-li aquella carona d’innocència ja val la pena…. i així és com, a poc a poc, la consciència de valorar els petits detalls, de valorar les relacions per damunt de tot, la importància del moment per sobre d’allò material es dilueix.

Des de la més gran humilitat, i amb la consciència que nosaltres, com a mares, també hem caigut algun any en aquest parany, us proposem algunes orientacions que us poden ajudar a mantenir present allò que realment volem transmetre als nostres infants:

  • Fes el possible per comprar amb antelació, aprofita les ofertes que sovint hi ha a les setmanes anteriors a Nadal.
  • Fes un pressupost per infant i família, i prova de no desviar-te.
  • Pacta amb la família extensa (tiets, avis…) quins regals hauran de fer. Si sou molts de família feu un únic regal en nom de tothom. 
  • Compra a comerços de proximitat, estarem fent un gran favor al nostre teixit comercial, i si s’ha de canviar alguna cosa, és molt més pràctic.
  • I ara sí, ara ve la pregunta… Què li regalo al meu fill/a? Doncs la proposta és diversificar, per no cometre l’errada de regalar moltes coses semblants. Algunes idees serien: 
    • Alguna cosa que li faci molta il·lusió i que hagi demanat insistentment
    • Alguna peça de roba, calçat…
    • Un llibre/conte/còmic
    • Algun regal referent a un hobbie que tingui (equipació nova de judo, pinzells nous, una pilota bona, sabatilles de dansa, retoladors de lettering,…)
    • Un joc de taula (per compartir moments en família)
    • Regalar alguna experiència (anar al cinema, un musical, una nit a casa dels tiets fent festa de pijames amb peli i crispetes, anar a una granja a veure animals…

I si demana una Switch, tauleta, o ordinador? Aquests regals són cars, ho sabem de sobra, per tant, la proposta és que aquest regal sigui un regal col·laboratiu, és a dir, que hi puguin participar tots els familiars que volen regalar alguna cosa a l’infant. Una altra idea és que el regal no sigui exclusiu per l’infant, sinó un regal per tota la família.

Pels nostres infants, el Nadal és un moment realment màgic. Ells i elles no entenen de diners, sinó que la il·lusió està en trobar-se el regal al peu de l’arbre, estripar el paper, endevinar de què es tracta, i qui sap, potser amb el que més acaba jugant d’aquell regal és la capsa.

En definitiva, es tracta de no tornar-nos bojos i gaudir del moment mentre el fem gaudir. Fem d’aquest Nadal una època especial, màgica, i perquè no, també una oportunitat educativa per ells… i per nosaltres. 

En qualsevol cas, i si tenim dubte de què regalar o de com fer-ho, penseu en aquella dita tan senzilla com certa: “absurd és pensar que el regal és dins la capsa. Sempre, sempre, sempre, són les mans que el lliuren”.

Amb els nostres millors desitjos nadalencs,

Un article de:

Irene de Luis i Anna Rallo.

Tècniques del Programa Komtü.