Amb l’estil de vida que vivim moltes persones actualment, ens pot resultar complex connectar amb el moment present, no només amb els fets o esdeveniments que ens estan passant, sinó també amb quines emocions ens desperten i ens generen les diferents situacions que ens trobem en el dia a dia.

Vivim en un món molt competitiu, arriscat, dinàmic i on tot canvia cada segon. La realitat és efímera, les relacions líquides. Cada vegada hi ha més tendència a la immediatesa, donant molta importància als èxits i assoliments, però no a la permanència i la cura d’aquests. Tot és ràpid i fugaç, generant la sensació que el temps se’ns escapa de les mans, fet que ens pot portar a un estat d’activació constant, d’alerta i a una alta exigència i frustració cap a nosaltres mateixes. Alhora, ens trobem davant d’un aparador, on tot és fotografiat o gravat i el moment present es perd.

Com aprendre a gaudir de l’aquí i l’ara?

Per gaudir del present, de l’aquí i l’ara, hem de mostrar agraïment per allò que tenim i el que som, en comptes d’anhelar i viure pendents de coses que potser no existeixen ni existiran mai, i de records i experiències passades.

Hem de deixar de mirar al passat, pensant i culpabilitzant-nos de les oportunitats desaprofitades, dels objectius no aconseguits, recordant el que hem perdut i el que no vam viure.

Alhora, no hem d’anar a l’altre extrem i hem d’evitar focalitzar-nos només en el futur per no dipositar altes expectatives en ell, amb angoixa i neguit per allò que vindrà i el que he de fer demà. D’aquesta manera, podràs començar a viure el present amb actitud i de manera plena, conscient de tot allò que es dona al teu voltant, oberta a sentir el que et passa tal com és i acceptant el que sents en cada moment, sense reprimir-te ni jutjar-te, per poder afrontar el futur amb expectatives realistes i amb resolució.

La importància de trobar temps de qualitat per a nosaltres mateixes

Davant d’aquesta realitat, el temps per una mateixa, el fet de permetre’ns connectar amb l’aquí i l’ara, és imprescindible i cada vegada més necessari. Un temps de qualitat, que no cal que sigui un temps molt llarg, o un temps definit i estructurat, sinó un temps que ens permeti gaudir del present i sentir-nos connectades.

Ens podem trobar que, amb la quantitat de tasques que tenim pendents, ens costi trobar moments de calma i connexió, però cal recordar que no importa tant la quantitat, sinó la qualitat.

En aquest sentit, quan parlem de qualitat, parlem de poder trobar un moment per desconnectar la ment de les exigències del dia a dia, les pressions i el pes que portem a sobre i que alenteix el nostre pas. Dedicar temps a estar amb mi mateixa, a conèixer-me acceptar-me i estimar-me com soc. Detectar què necessito, què vull i què m’agrada amb una mirada oberta a sentir i experimentar.

En definitiva, cultivar l’atenció plena en allò que fem, cuidar la nostra autoestima i invertir el temps de manera intel·ligent, perquè aquest temps que dediquem a estar amb un mateix, té un valor incalculable i sanador: és un temps de respir, un té o cafè al sofà, una lectura al sol, un passeig, un bany, assaborir el nostre plat de menjar preferit, una conversa amb un ésser estimat … Un moment de parar, de calma, de connectar amb el moment present sense pensar en res més que en gaudir-lo i sense sentir culpa de tenir-lo.

Deixar per un moment el control, el que no he fet i el que em queda per fer. Apreciar el que ens sembla que és no fer res, que en realitat és fer molt, ja que significa parar, mirar-nos, escoltar-nos, cuidar-nos i permetre’ns un espai propi. On ens puguem donar valor, reconèixer-nos, empoderar-nos i també on puguem ser conscients de com estem:

  • Què em fa estar bé i què no
  • Què és real i què no ho és
  • Acceptar la realitat i veure que hi ha de mi
  • Què puc fer jo per canviar el que no m’agrada d’aquesta i què no és modificable

Amb aquestes reflexions podrem passar a un estat d’acceptació i defugir de la lluita que només ens genera desgast i malestar, perquè realment la màxima del propi benestar recau en un mateix.

Estar aquí i ara, ser conscients de les nostres necessitats actuals, de les nostres emocions o els sentiments que flueixen pel nostre cos, tenen un efecte molt positiu en moltes àrees de funcionament del nostre organisme i de la nostra ment, així com en l’activitat humana en general.

Posar-hi consciència és el primer pas per fer-ho. Aquí i ara.

Un article de:

Lídia Borrell.

Terapeuta familiar i educadora social. Tècnica del Programa Komtü.