Ara que s’acosta Sant Jordi, et volem convidar a viatjar en família a través de la màgia de la lectura amb aquestes propostes de contes i llibres per a totes les edats. Aprofiteu aquest dia per a regalar-vos estones de lectures compartides amb els més petits. Sabies que compartir la lectura afavoreix els espais de diàleg, d’intercanvi i reforça els vincles?

Primera infància

  • “De vegades…”: Autor/a: Emma Dodd. L’elefantet de vegades es porta bé i de vegades es porta malament, però la seva mare sempre l’estima.
  • “Etiquetes”: Autor/a: Joan Turu.
    Els estereotips i els prejudicis poden condicionar la nostra relació amb els altres i amb l’entorn. La Neus està cansada que li posin etiquetes; li diuen que és petita, mentidera, pàl·lida, campiona… algunes li agraden i d’altres no, però s’adona que les que li pengen, s’hi queden per sempre. Un conte on la il·lustració pren el protagonisme i que posa en relleu una reflexió molt necessària. A partir de 3 anys.
  • “Jo Primer”: Autor/a: Miriam Tirado i Joan Turu
    El Lluc sempre vol ser el primer en tot: en picar l’ascensor, en triar el joc, en parlar a l’assemblea… I això suposa problemes amb la seva bessona, amb els companys de classe… i amb ell mateix, perquè no el fa sentir bé. La fada dels volcans torna a tenir una missió: ajudar el Lluc a sentir-se millor i investigar què passa quan no es competeix per tot. A partir de 3 anys.
  • “Per què plorem?”: Autor/a: Fran Pintadera
    «Per què plorem?», pregunta el Mario a la mare. I ella li parla de núvols, del mar, de pedres, de cofres i de murs. Un poètic àlbum il·lustrat que ens recorda que les llàgrimes ens reguen molt lentament i ens fan créixer, ens calmen i són un bàlsam per a les ferides. I que tots plorem: nenes i nens, petits i grans, alts i baixos… a partir de 5 anys.
  • “Els 4 cervells de l’Arantxa”: Autor/a: Rafa Guerrero
    Aquest conte que explica als pares i als propis nens i nenes que al nostre encèfal hi ha quatre grans zones amb funcions diferents, però complementàries i que depenen, en essència, dels cuidadors primaris. Si volem desenvolupar el cervell dels nostres fills d’una manera suficientment bona, és imprescindible la nostra mirada incondicional. A més, permet treure a la llum part de l’univers interior del petit/a lector/a: Preguntes que fomenten la reflexió i el desenvolupament de la intel·ligència emocional. 4 a 8 anys.
  • “La font amagada”: Autor/a: Miriam Tirado
    Un llibre per connectar amb nosaltres mateixos, amb la nostra essència i, així, sentir-nos feliços i complets. Al Pol li agrada molt cantar i, quan ho fa, sent que vola. És com si pogués desplegar unes ales imaginàries i recórrer llocs del món que mai no ha vist. Com si toques el cel amb els dits de les mans. Per això està convençut que si tothom trobés la seva font serien més feliços. De 4 a 8 anys.
  • “El buit”: Autor/a: Anna Llena
    La Júlia té un gran forat i no li agrada gens. Per això, tracta d’omplir-lo i tapar-lo de moltes maneres diferents per tal que desaparegui. Ho aconseguirà? La vida és plena de trobades. I també de pèrdues. De vegades aquestes pèrdues són insignificants, com perdre un llapis o un paper. Però n’hi ha d’altres que poden ser importants, com perdre un projecte, la salut o una persona estimada. El buit és un llibre que ens parla de la resiliència, o la capacitat de sobreposar-se a l’adversitat i trobar-hi un sentit. A partir de 7 anys.
  • “La Berta i les ulleres de visió empàtica”: Autor/a: Júlia Prunés
    Un bon matí la Berta es troba unes ulleres molt especials, les ulleres de visió empàtica, i comença a veure-hi diferent. Un conte sobre comunicació afectiva i mediació del conflicte. Els contes protagonitzats per la Berta ens ofereixen eines com l’empatia, l’assertivitat, l’optimisme, l’escolta activa,… i ens conviden a entendre i a gestionar de forma positiva els conflictes del dia a dia. De 6 a 9 anys.

Preadolescència – Adolescència

  • “Soc un bitxo raro”: Autor/a: Natàlia Lujan Roig
    Natàlia Lujan Roig ens presenta aquest conte per pensar; Soc un bitxo raro és una frase molt repetida per l’alumnat, en aquest cas ens centrem concretament en el que té altes capacitats. És per
    aquest motiu que aquest conte pretén que els infants i adolescents entenguin que ser diferent no és pas dolent, ben al contrari, tenen la seva pròpia identitat que els fa únics i irrepetibles. De 10 a 12 anys.
  • “Wonder”: Autor/a: JJ.R. Palacios
    La historia d’un nen anomenat Agust. La seva cara ho fa diferent i ell només en vol ser un més. Camina sempre mirant a terra, el cap cot i el serrell tractant en va d’amagar el seu rostre, però, tot i així, és objecte de mirades furtives, murmuris ofegats i cops de colze de sorpresa. August surt poc, la seva vida transcorre entre les acollidores parets de casa seva, entre la companyia de la seva família, la seva gossa Daisy i les increïbles històries de La guerra de les galàxies.
    En un món on el bullying entre els joves s’està convertint en una veritable epidèmia, els llibres de la sèrie “Wonder” ofereixen una nova visió refrescant, necessària i esperançadora. De 10 a 12 anys.

Adults

  • “Recupera tu mente, reconquista tu vida”: Autor/a: Marian Rojas
    En aquest llibre la doctora Marian Rojas Estapé, amb el seu estil divulgatiu i científic, aprofundeix en aquestes i altres qüestions. Recupera tu mente, reconquista tu vida, et presenta la dopamina, l’hormona del plaer, i com afecta a la recerca de les recompenses immediates que estan a l’ordre del dia, a la percepció del dolor, de l’avorriment i del malestar. Recupera la teva ment, reconquereix la teva vida t’ajuda a pensar quines conductes mostres quan et veus envoltat d’emocions que no saps gestionar i et proporciona eines perquè et comprenguis millor, i així recuperar el control de la teva vida.
  • “Cómo vaciar tu mochila emocional”: Autor/a: Anna Criado
    Un llibre que et farà tornar a viure en equilibri emocional, amb el que aconseguiràs crear pau a la teva ment, curar les teves ferides emocionals i calmar el teu cos.
    La majoria de nosaltres vam carregar una motxilla emocional, fruit de les experiències de vida que ens van marcar en el passat. Quan el que hi acumules, és de caràcter traumàtic, es pot tornar perillós, perquè, si no treus aquest pes emocional, se somatitza al teu cos en forma d’estrès, ansietat o depressió.

Fes clic per descarregar el document “Recomanacions de llibres Sant Jordi 2024” en pdf