Les emocions són un estat mental intens que sorgeix en el sistema nerviós de manera espontània i provoca una resposta psicològica que ens genera benestar o malestar. És un impuls involuntari originat com a resposta als estímuls de l’ambient, innat i automàtic que està influït per les experiències viscudes per cada persona. Una vegada prenem consciència sobre aquesta emoció passa a ser un sentiment, més conscient, racional i que permet expressar el nostre estat anímic.

Al llarg de la nostra evolució com a espècie, gràcies a les emocions hem pogut respondre ràpidament davant aquells estímuls que amenaçaven el nostre benestar físic o psicològic i així garantint la nostra supervivència.

Cada emoció prepara l’organisme per a una classe diferent de resposta i cada persona experimenta les emocions de manera molt particular, depenent de les seves experiències anteriors, el seu aprenentatge de vida i de la situació concreta que estigui vivint; fent que percebi i interpreti la realitat de manera individual i diferent dels altres.

Quan no sabem entendre i gestionar certes emocions i les sentim amb massa intensitat, freqüència i durada, ens poden causar problemes de salut. Estar en constant estat d’alerta, amb estrès permanent, angoixa pel que pot passar, preocupació constant per qualsevol cosa, genera un augment de l’hormona cortisol. I encara que el cortisol sigui una hormona que s’activa per protegir-nos de situacions amenaçadores, no vol dir que com més cortisol tingui el nostre cos millor, al contrari perquè moltes vegades s’activa per situacions que el nostre cos pot interpretar com amenaces, però en realitat no ho són.

Quantes vegades ens preocupem per coses que encara no han passat i que finalment no acaben passant? Quantes vegades ens auto exigim més del que caldria i això ens provoca estrès i malestar? Quantes vegades ens angoixem per un fet concret i pensem el pitjor? Quantes vegades tenim pensaments pessimistes davant situacions que hem d’afrontar? Quantes vegades ens enfadem per situacions que no podem canviar?

Els éssers humans som éssers emocionals, i això vol dir que sentim emocions les 24 hores del dia. Et condicionen el teu estat d’ànim, les teves interpretacions, les teves decisions, a la teva forma de viure, relacionar-te i comunicar-te (fins i tot, condicionen els teus somnis quan dorms).

En definitiva, hi ha una relació estreta entre emocions i salut. La reacció davant de determinades situacions i les emocions són diferents en cada individu. Hi ha persones que davant d’un excés de càrrega emocional experimenten problemes físics. Les cefalees o trastorns digestius són els més habituals i que es mostren, en primer lloc, donant signes d’alerta, després n’hi ha d’altres que tarden més a fer-se palesos com poden ser els cognitius (excessiva preocupació, obsessions) o conductuals (addiccions). Per tant, hi ha un símptoma d’alarma diferent per a cada persona.

Cada persona té un “òrgan diana”, motiu pel qual cadascú tendeix a respondre més amb un paràmetre físic o un altre. Pensa quin és el teu, tens més tendència a què t’afecti més a nivell gastrointestinal, gastritis, pèrdua d’apetit, ganes de menjar compulsivament, estrenyiment? T’afecta més muscularment, tendinitis, contractures, cervical? T’afecta a la son, insomni, somnolència, fatiga? o a nivell anímic, irritable, malhumorat, menys paciència…? Són alguns dels milers de símptomes que es poden manifestar i que si perduren en el temps cal posar-hi atenció.

Però en realitat les teves emocions en si no són les responsables de res… sinó la manera d’entendre-les i gestionar-les.

No podem controlar el que passa fora, però sí que pots aprendre a conèixer-te i a gestionar el que sents i les teves emocions de forma funcional per aprendre de tu i continuar creixent.

La clau és que entenguis que el que sents no és degut al que et passa, sinó a com interpretes el que passa, i la teva interpretació depèn al seu torn del teu estat emocional. I de què depèn el teu estat emocional? De com gestiones les teves emocions mitjançant els teus comportaments.

Algunes idees per poder fer una bona gestió d’aquestes són:

  • Dedica’t temps, escoltat.
  • Posa consciència en comprendre què sents.
  • Deixa’t sentir i expressar-ho.
  • Evita auto boicotejar-te i parla’t bé.
  • Envoltat de gent que et sumi i t’aporti benestar.
  • Siguis constant i posa-hi ACTITUD.

Comprendre és alleujar, i quan comprens pel que passa la teva ment, et sents alleujat; perquè si no, ets esclau de símptomes físics, psicològics i et pots sentir perdut o desconnectat.

Aquesta és la bona notícia: no és tard per aprendre a entendre’t, a conèixer-te més, a gestionar allò que sents, a construir una autoestima més funcional, per viure i relacionar-te amb més acceptació i confiança.

La comprensió del funcionament del nostre cervell i organisme ens ajuda a viure una vida més conscient i gestionar de manera saludable les emocions i l’estrès a través de tècniques com l’atenció plena, la meditació, la respiració o l’esport.

Un article de:

Lídia Borrell.

Terapeuta familiar i educadora social. Tècnica del Programa Komtü.