Després d’uns mesos d’estiu on hem pogut gaudir de la calma que comporten les vacances, on els horaris, les rutines diàries i els hàbits es desdibuixen (i sort que ho podem fer!), ens acostem a l’inici de curs i lògicament ens toca posar “ordre” al ritme estiuenc. Els adults ja ho hem anat fent i si més no, sabem què hem de fer quan ens calgui tornar a la rutina. Ens costarà, però hi acabem entrant. Els nostres fills i filles també s’hi acaben adaptant.

Perquè sigui més agradable aquest final d’estiu i l’inici de les rutines que comporta el curs escolar, us proposem diverses activitats i idees a tenir en compte, perquè aquesta entrada sigui agradable i fins i tot, divertida.

Pluja d’idees d’hàbits importants

Demana als teus fills/es que facin una pluja d’idees d’aquells hàbits que són importants per a la tornada a l’escola. Podeu anar apuntant totes les propostes en una pissarra o un full de paper.

Amb aquesta pluja d’idees conjuntes podem reconèixer quines són les inquietuds, preocupacions, motivacions que pot estar experimentant el nostre fill/a i també compartir les que sentim nosaltres com a adults.

Calendari amb dies restants

Els infants no tenen la mateixa concepció d’espai i temps que tenim els adults. Per tant, a vegades els pot ser complicat entendre quants dies falten perquè arribi un esdeveniment.

Una bona proposta per anar recordant i treballant amb ells i elles els dies de la setmana, matemàtiques i la concepció de l’espai i el temps pot ser elaborar un calendari, on deforma conjunta marquem el dia en què es produeix l’esdeveniment important i posteriorment anem marcant els dies que falten per arribar a aquesta data.

A més, podem posar en aquest calendari alguna pregunta que ens ajudi a saber com ho esta vivint el nostre fill/a, algun exemple en pot ser:

  • Com et fa sentir veure que queden 3 dies per tornar a l’escola?
  • A qui tens ganes de veure?
  • Com t’imagines que serà la teva nova classe?
  • Què és important per a tu aquell dia?

Amb aquesta pluja d’idees conjuntes podem reconèixer quines són les inquietuds, preocupacions, motivacions que pot estar experimentant el nostre fill/a i també compartir les que sentim nosaltres com a adults.

Preparar la motxilla amb anterioritat

Una altra proposta ben senzilla és preparar la motxilla amb anterioritat. Ho podem fer un dia o la tarda abans de tornar a l’escola.

Per fer-ho haurem de mirar què pot necessitar el primer dia, segurament encara no tindrem l’horari disponible, així que a dins de la motxilla hi podem posar:

  • El llibret amb les tasques d’estiu
  • Un estoig amb el material necessari
  • Una llibreta
  • Una carpeta
  • Una ampolla amb aigua

Alhora també podem aprofitar aquest espai per a continuar compartint moments i seguir coneixent el nostre fill/a. Per tant, també el/la podem acompanyar a omplir aquesta motxilla amb:

  • Un record que vulguis compartir amb els teus companys/es d’aquest estiu.
  • Una emoció que estiguis sentint abans d’anar a l’escola.
  • L’emoció amb la que t’agradaria començar aquest nou curs.
  • Un desig per aquest nou curs escolar.

Tornar poc a poc a les rutines que seguim durant el curs escolar

Els canvis ens generen “moviment” a totes i tots, per això és important que aquests no acostumin a ser sobtats i els pugui anar vivint i sentint a poc a poc.

Als infants els succeeix el mateix, un canvi o una tornada a una rutina, de forma sobtada, els genera un impacte que els pot ser difícil d’assimilar, a més a més de l’impacte emocional que en deriva.

Per acompanyar en aquest canvi, aquesta tornada a la rutina, ens pot ajudar com a cuidadors/es anar tornant progressivament a les rutines i els horaris que teníem marcats durant l’època escolar.

Una setmana, màxim dues, abans de l’inici escolar, ens podem asseure amb els nostres fills i filles i de forma conjunta, parlar i recordar quines eren les responsabilitats i els horaris que teníem durant el curs anterior.

Aquest pot ser també un bon moment per revisar si hi ha tasques i responsabilitats que ja poden fer de forma més autònoma (hàbits d’higiene, tasques escolars, endreçar la seva habitació, preparar motxilla) i en quines encara necessiten el nostre suport.

A més a més, aprofitant aquest espai també podem revisar els horaris i marcar-ne denous (si és necessari), recordant que els podem deixar escollir (dins d’uns límits que marquem els adults ). Un cop hàgim pactat, podem crear un mural per penjar-lo a un lloc visible, com pot ser la nevera, perquè tothom el tingui present.

Arribar alhora el primer dia

És important que el primer dia ajudem als nostres fills/es a què l’arribada a l’escola sigui tranquil·la, pausada i sense presses. Tots sabem que el primer d’escola és un dia d’emoció i nervis, i cal tenir-lo el més preparat possible.

Aquest primer dia, cal despertar-nos una mica abans, poder fer el que tenim previst amb els fills i filles amb calma, sense pressions. Poder ajudar al nen/a a deixar roba, motxilla… preparat el dia abans, segur que permetrà que el matí ens puguem dedicar a estar per ells i elles, no pel que s’ha de fer.

També és recomanable preguntar com se senten, si hi ha nervis, por, alegria…. ajudar a expressar l’emoció predominant d’aquell moment permetrà reconèixer-la i, per tant, poder regular-la si cal. I si és molt intensa, poder-la compartir amb la mestra quan arribi a l’escola. Només des del reconeixement i l’acompanyament, podem ajudar-la a calmar-la.

Si tenim la possibilitat d’arribar a l’escola una estona abans d’entrar, podran veure’s amb els companys/es, trencar el gel, compartir com han anat les vacances.

Això permetrà donar espai al primer contacte abans d’entrar a l’aula, on segur que tindran dinàmiques preparades per generar una bona acollida.

Dedicar una estona al dia a fer tasques

Les primeres setmanes de classe solen ser emocionalment molt intenses, la tornada a l’escola pot generar situacions a les que costi adaptar-se. En aquests moments inicials, la part acadèmica pot quedar a un costat perquè és important poder atendre la part emocional, i crear un bon clima d’aula.

Podem, no obstant, anar ajudant a agafar un cert hàbit de treball de les tasques escolars, oferint una estoneta, curta, de connexió amb la part formativa de l’escola. Sense que suposi un malestar a l’infant, és recomanable poder dedicar una estona al dia per repassar les tasques escolar. Poder-hi dedicar una estona, permetrà sentir que aquest serà un hàbit habitual durant el curs. És important que l’espai dedicat a realitzar les tasques escolars sigui un espai concret i no que cada dia variï de lloc, per afavorir l’ordre i la concentració. Cal que aquest sigui un espai còmode, ben il·luminat, i que permeti generar un clima d’estudi adequat. Anar-nos familiaritzant amb aquest espai des de l’inici de curs, ajudarà a generar un bon hàbit d’estudi.

Aquestes són diferents propostes per tal que el retorn a la rutina del setembre sigui més senzill, més fàcil, després de l’activitat de l’estiu. Esperem que us siguin útils i que us permetin acompanyar al vostre fill i/o filla en aquests moments del curs on les emocions estan més activades.

Ara només cal posar-ho en marxa!

Fes clic per descarregar el document de “Recomanacions per adquirir hàbits i rutines a l’inici del curs escolar”