De tothom és sabut que la música desencadena reaccions que ens poden portar a modular el nostre estat d’ànim. Qui no ha mogut el cos al ritme d’una bachata o d’un rock? O ens hem deixat bressolar per la cadència d’un solo de piano o violoncel? Oi que tenim molt clar quines són les cançons de la banda sonora de la nostra vida, i només rememorar-les ja ens posa un somriure d’orella a orella?

Tal és la força de la música que només necessita d’un parell de compassos per a que el cervell viatgi pels nostres records autobiogràfics: aquella cançó ens recorda una persona en particular, o una època determinada de la nostra vida, generant-nos automàtica i inevitablement un torrent de records associats a emocions com l’alegria, tristesa, malenconia…

Però a més, la neurociència, a través de diversos estudis ha demostrat que la música activa un llenguatge emocional (intern i social) més eficaç que les paraules. Escoltar música relaxant o interpretar-la allibera endorfines, les conegudes com les hormones del plaer, regula la nostra respiració, el ritme cardíac i el pols, generant un estat similar al dels exercicis de respiració del ioga.

LA MÚSICA PRODUEIX BENEFICIS SOBRE LA SALUT

Però si a més escoltem o interpretem música en companyia, a banda de l’experiència col·lectiva de l’art i la bellesa, produeix uns beneficis sorprenents sobre la salut física i mental. Aquest és un dels motius pels que cada vegada més psicòlegs recomanem als  pacients la pràctica musical, en especial el cant coral. Al cantar diverses veus una mateixa melodia, s’ha confirmat que influeix positivament en la bioquímica del nostre cervell, i a través d’aquest, com a òrgan rector del cos, influeix en el benestar general. Es sincronitzen els batecs dels cors de les persones que canten, arribant a bategar a l’uníson,  enforteix els llaços socials i afectius, augmenta l’empatia, la tolerància i la diversió necessàries per a la convivència en harmonia.

TREBALLEM LA MÚSICA I LES EMOCIONS AMB EL INFANTS

Des d’aquesta premissa, el programa Komtü i el Liceu van unir sinèrgies amb les fortaleses de cada projecte, les emocions i la música, engegant un projecte col·laboratiu que té com a principal objectiu generar accions per acompanyar emocionalment els infants a través de l’experiència compartida de la música.

Aquest és el segon curs en que infants i grans podem gaudir d’aquesta experiència d’aprenentatge transversal. Les escoles Komtü de segon any (CEIP Marinada, CEIP Edumar i CEIP Mestre Morera) en col·laboració amb professionals del Liceu, duen a terme accions a l’aula, a tutoria i a l’espai de música de cada centre educatiu, posant en connexió les músiques que escolten amb les emocions que experimenten individual i col·lectivament. Tot aquest treball arribarà al seu punt àlgid amb el concert al Liceu de La Cuina de Rossini per primària i La Barcarola per educació infantil.

Els resultats esperables d’aquest projecte en els infants són múltiples, i van des d’una millora en l’expressió de les emocions, atenció i memòria, a un increment de les habilitats socials i la cohesió de l’aula, i tot això, en un ambient de creativitat, gaudiment i benestar.

RECOMANACIÓ PER A LES FAMÍLIES

I per finalitzar, una recomanació. Vivim i fem viure la música amb els nostres fills i filles, escoltem cançons a casa, al cotxe, on sigui. Relaxem-nos, cantem, ballem, vibrem plegats. Aquestes estones compartides amb intensitat i alegria amb els fills entraran a formar part de la banda sonora de les seves vides. I com a llegat familiar, això no té preu!

 

Un article de:

Irene de Luis

Psicòloga i terapeuta familiar. Tècnica del Programa Komtü.