El Programa Komtü va començar essent un full en blanc sobre la taula i amb mil idees al cap i al cor sobre com millorar el benestar emocional dels nens i nenes de les escoles.

Aquestes idees, poc a poc es van anar materialitzant en el projecte que ha acabat sent, quelcom que només ens pot fer estar molt orgullosos i orgulloses del que hem aconseguit. I ho diem els i les integrants de l’equip des de la humilitat més profunda perquè per arribar a consolidar el projecte, hem treballat moltes hores i no només nosaltres, sinó molta gent, des de tots els àmbits (tècnic, logístic, comunicatiu…), cada un i una posant el seu granet (o muntanya) de sorra per construir un projecte il·lusionant i molt engrescador.

Quan es transmet un projecte amb il·lusió, qui ho rep s’impregna d’ella, essent aquest el retorn que hem rebut de l’escola El Turó de Montcada i Reixac, el primer centre escolar on s’ha aterrat el projecte després de crear-lo.

El Turó és una escola que s’estima als nens i nenes, que busca la millora en el seu acompanyament emocional per tal de que puguin dur a terme un aprenentatge significatiu, vivint el viatge Komtü com una oportunitat per seguir evolucionant a aquest nivell.

I aquesta oportunitat s’ha traduït amb una alta implicació del claustre en tot el que el projecte ha pogut aportar. Hi ha hagut una alta participació en les formacions i espais de debat sobre la pràctica diària a l’aula, en dur a terme les transformacions en l’acompanyament emocional de l’alumnat que podien copsar com a necessàries després d’aquestes reflexions formatives. Com a tècnics del programa hem pogut veure com s’anaven interioritzant els continguts formatius que permetien una major consciència de com millorar la relació amb els nens i nenes, a nivell individual i grupal, tenint aquest nou encaix una repercussió positiva en la relació amb les famílies.

I tot i el confinament durant 4 mesos, de març a juny del 2020, ens vam poder readaptar i seguir donant eines al professorat en les trobades online, trobades formatives, de cura per la situació que vivíem i d’assessorament d’aquells casos de nens i nenes que podien preocupar més al claustre. I aquest curs, tot i les mascaretes i els grups bombolla, el projecte ha continuat a bon ritme, amb la mateixa sinergia que va donar-se el primer any, ajustant aquelles accions que calia perquè el projecte tingués més impacte, sobretot la nostra presència a l’aula per acompanyar, reorientar estratègies amb el grup, amb nens i nenes concrets, que permeten un major benestar.

La situació anòmala de la pandèmia de la COVID-19 ha dificultat l’arribada del projecte a les famílies, a qui també s’adreça el Programa Komtü. Els pares i mares són indispensables en la cura i benestar emocional dels infants i per tant, el projecte contempla dur a terme accions per ajudar-los a millorar l’acompanyament als seus fills. La forma d’arribar és amb espais grupals (i també individuals) on compartir quin tipus de parentalitat duen a terme, oferint des del Komtü noves possibilitats d’acompanyar als fills i filles que generin major benestar.

Pel programa, el sistema escola i el sistema família són indispensables que estiguin cohesionats, generar una mirada conjunta i compartida de com estar en relació amb l’infant, duent a terme accions que ens portin a aquesta cohesió.

La COVID-19 ha limitat l’arribada a les famílies i ens ha fet reinventar-nos. Hem creat i enviat vídeos, àudios i infografies sobre parentalitat, i ofert propostes al claustre per “entrar” a les cases dels nens i nenes. Totes aquestes noves formes d’interacció ens han apropat a les famílies. El retorn que ens han fet és que tota la informació que els hem fet arribar els hi ha semblat útil. Desitgem que en el curs 2021-22 puguem fer-ho face to face, si el virus ens ho permet.

També hi ha aspectes a millorar del projecte, com no podria ser d’una altra manera. Nosaltres mateixos/es fem autocrítica constructiva. També hem demanat al Turó que ens ajudi en aquest aspecte. El Komtü és un projecte viu que busca la contínua anàlisi i millora. I en aquest nivell, també ha estat molt constructiu el feedback que hem anat rebent, des de tots els àmbits.

M’agradaria acabar aquest article sobre la vivència de la implementació del projecte Komtü, dels seus dos primers anys, amb una metàfora. El coet Komtü es va enlairar des de la Fundació Nous Cims i la seva primera parada ha estat l’escola El Turó. Allà ha pogut deixar anar idees i propostes d’acompanyament a l’alumnat, amb una molt bona acollida. Han agradat i motivat als professionals i a les famílies, perquè han estat transmeses amb respecte, sense imposar, des de la pròpia vàlua i experiència de tots i totes. Estar dos dies per setmana a l’escola permet aquesta transmissió de propostes sense pressió i revisar com es duen a terme. Seguirem un any més al Turó, però aquest curs 2020-21, hi ha tres coets més a tres escoles noves, on també hem pogut aterrar de la mateixa forma, amb acceptació i ganes de millorar l’acompanyament de l’alumnat.

Esperem no parar d’enlairar coets a moltes més escoles. Els nens i nenes es mereixen tot el suport i acompanyament que els i les hi puguem donar. L’objectiu del nostre projecte és ajudar als adults del futur a tenir una infància el més plena possible.

 

Un article de:

Carles Bosch
Psicòleg i terapeuta familiar. Tècnic del Programa Komtü.