Mama!! Papa!! No vull marxar!! Una estoneta més!!! Si us plau!!! 

Quants cops ens ha passat una situació com aquesta o similar amb els nostres fills i filles? De ben segur que en més d’una ocasió!

Moments del dia a dia com aquest suposen uns reptes que calen gestionar-los de la millor manera possible. Aquí us fem arribar 10 tips per la gestió d’un conflicte:

 

Consells per a la gestió de conflictes amb els nostres fills i filles
  1. En primer lloc cal acceptar que la situació està passant. Si bé podem mirar cap a un altra banda o intentar evitar-la, quan es dona una situació de conflicte cal que ens la mirem de front i ens posem mans a la feina!
  2. El conflicte requereix una gestió de les nostres emocions i les dels altres. Aquestes situacions s’han de viure com oportunitats per créixer, per aprendre els uns dels altres i poder donar unes eines importants als nostres fills i filles.
  3. D’acord, està succeint… però i ara que faig!!! Necessito una solució… De la mateixa manera que quan un nen/a amb pocs mesos quan plora ens està dient que possiblement té son o gana, quan un nen/a de més edat ens demana quedar-s’hi una estona més al parc, també ens està comunicant que té una necessitat. En aquest cas, d’explorar o de posar a prova les seves habilitats encara primerenques de moviment. Per tant, hem de pensar que els infants tenen sovint unes necessitats diferents de les nostres i cal poder-les reconèixer i que aniran canviant a mesura que vagin creixent.
  4. Seguretat. Quan se’ns presenta un conflicte i l’hem de gestionar, ens hem de mostrar segurs. Hem de recordar sempre que els nostres infants aprenen constantment dels adults, i l’actitud que tinguem davant les diferents situacions a les quals ens enfrontem és bàsic. Si transmetem sense voler inseguretat, això no ajudarà a créixer als nens/es. Hem de ser amables, sense enfadar-nos, però ferms i segurs des del respecte.
  5. Aquesta seguretat també s’acompanya de la nostra comunicació no verbal. La fermesa ha de ser expressada amb un to de veu adequat, sense crits, amb actitud d’amor incondicional. I davant d’una conducta inadequada, cal recordar que hem de poder qüestionar i desaprovar si cal la conducta mostrada però mai a la persona.
  6. Entenc que tens ganes de jugar una estona més, però en 5 minuts haurem de marxar perquè hem de fer la dutxa i sopar. Quan gestionem un conflicte, de vegades, i segons el moment evolutiu de l’infant, haurem de donar resposta a la situació a la vegada que expliquem el motiu pel qual haurem de marxar, tenint presents les necessitats del nen/a amb els límits dels adults. Les explicacions hauran de ser clares i concretes.
  7. A mesura que els nostres fills i filles es van fent grans, podem arribar a uns pactes i acordar una solució a la situació. Donarem la paraula al nen/a per veure com podem resoldre la situació. D’aquesta manera, els fem partícips i generem un compromís més gran per dur a terme la resolució, a la vegada que interioritzen com a pròpia una manera de relacionar-se amb els altres.
  8. Però no tot és màgic… Segurament, els primers dies passats els 5 minuts o un cop arribats a un acord, el nen/a farà novament una rebequeria perquè no voldrà marxar. Paciència pares i mares, el nen/a ha d’anar integrant a poc a poc com gestionar aquestes situacions i necessiten temps. Respectar el ritme i el temps de cadascú per anar aprenent i integrant que allò és bo per a ell/a ajuda a créixer als nostres fills/es.
  9. Hem d’interioritzar que els nens/es tenen dret a enfadar-se, a protestar, a fer rebequeries. Haurem de validar les emocions viscudes en l’infant davant d’un conflicte, perquè les ha sentit així i això ja no pot canviar. De ben segur que ens agradaria que sortís del parc al cap de 5 minuts content i feliç, però potser l’infant se sentirà frustrat i li hem de permetre i validar aquesta emoció.
  10. I per últim, i no per això menys important, en tot aquest procés hem de saber gestionar les nostres pròpies emocions. Tots i totes de vegades hem tingut un mal dia i hem pogut fer un crit o ser més durs del necessari. Per poder gestionar positivament una situació de conflicte hem de deixar de banda aquestes emocions que de vegades ens atrapen, deixar-les en un racó i estar en sintonia pels nostres fills/es.

 

Un article de:

Joan Ronzano
Psicòleg i educador social. Tècnic del Programa Komtü.