Aquest curs en pandèmia ha estat tot un repte. Des de les escoles, l’inici va ser incert, amb dubtes, pors, neguits… però això no va anar en detriment de la il·lusió, els esforços i l’energia per a l’obertura dels centres garantint les condicions de seguretat així com les seves funcions essencials. Ara que ja estem a la recta final, podem mirar endarrere i afirmar que ha estat tot un èxit. I és que, malgrat el confinament de grups puntuals i molts canvis que, evidentment ens han afectat a grans i petits, les escoles han estat modèliques en la seva capacitat d’adaptació i de donar resposta a la situació actual.

Però malgrat aquesta lectura positiva, el cert és que aquest curs hem hagut de renunciar a algunes de les nostres pràctiques habituals tot incorporant algunes modificacions força artificials: les mascaretes, els grups estables, la distància física, la reducció o inexistència de sortides a l’entorn o la impossibilitat d’implementar alguns projectes característics, en són alguns exemples. I és sobre una d’aquestes propostes que degut a l’organització en  grups estables no hem pogut implementar, a la que dedicarem aquest article: l’ajuda entre iguals.

Què és l’ajuda entre iguals?

L’ajuda entre iguals és una  pràctica d’aprenentatge servei que impulsa la creació de vincles entre persones que comparteixen un mateix estatus però que alhora presenten una diferència que permet a una d’elles assumir un rol educatiu intencional respecte l’altre. Un recurs molt emprat pels educadors i educadores i amb una àmplia gamma d’experiències al nostre territori.

Els programes de padrins/es de lectura, les associacions esportives gestionades pel propi alumnat, les experiències de col·laboració entre alumnes de diferents cursos, els projectes com el dels alumnes guia o els de mediació i resolució de conflictes entre iguals, són alguns exemples de com es concreten aquest tipus de pràctiques als centres educatius.

 

Què aporta l’ajuda entre iguals als i les alumnes?

L’ajuda entre iguals és una proposta senzilla que genera un context d’aprenentatge molt positiu pels infants que hi participen.  L’alumnat que facilita la seva ajuda i recolzament, consolida els coneixements mitjançant l’experiència. El domini sobre el que es vol transmetre resulta essencial i no hi ha millor manera d’aprendre que ensenyant. A més, fa alguna cosa amb i per algú altre, augmentant la seva autoestima, la satisfacció personal, la motivació, la responsabilitat i el compromís vers l’activitat. Sense oblidar en aquest punt, com resulta de necessari i imprescindible l’acompanyament i el suport per part dels educadors i educadores.

Els alumnes que reben l’ajuda, obtenen una atenció individualitzada i suport de la mà d’un referent proper. Disminueix la seva por a equivocar-se i guanyen seguretat, cosa que facilita enormement el propi progrés i la superació dels reptes que se’ls hi puguin plantejar.

 

Créixer en relació amb els iguals

Allò essencial en l’ajuda entre iguals és que l’alumnat, treballant conjuntament, posa en pràctica  un dinamisme bàsic d’humanització: el reconeixement mutu entre persones. La proximitat existent entre els infants afavoreix la creació d’una relació caracteritzada per la confiança, la complicitat i l’afecte.

Així, els alumnes que participen treballen plegats per assolir un objectiu educatiu precís, a la vegada que es coneixen i construeixen un vincle i una relació d’amistat. I és precisament amb l’obertura d’aquest canal de l’afecte i de les emocions, que l’aprenentatge es veu potenciat.

Amb tot l’explicat veiem com, mitjançant l’ajuda entre iguals, els infants són capaços de construir relacions interpersonals i vincles afectius. Un aprenentatge bàsic per al creixement personal, social i, en definitiva, per a la vida.

I és precisament per això, que considerem, que a mesura que tot vagi passant i quan es pugui, resultarà més necessari que mai potenciar aquest tipus de pràctiques a les escoles. Donat aquest temps de distanciament i limitacions en les relacions entre companys i companyes i tot el que ha comportat.

Un article de:

Maribel de la Cerda
Projecte Manager del Programa Komtü

Per a més informació sobre aprenentatge servei i  pràctiques d’ajuda entre iguals podeu consultar: www.aprenentatgeservei.cat

 

Bibliografia